Trianon-Napja felhívás

Tisztelt polgármester Asszony/Úr!

Június 4. egy nagyon fájdalmas dátum a magyarság történelmében. A Trianoni Békediktátum erőszakkal szétszakította a nemzetet, mely a mai napig üszkös sebként sajog a magyarság testén. Vannak események, melyek a józan megítélés szerint vissza-fordíthatatlanok, melyeket megbocsátani tudunk, de feledni nem. A mai világban erőszakkal semmi meg nem oldható, ezért a közös út kölcsönös keresése lehet az a cél, amely közös jövőt, békés együttélést eredményezhet a körülöttünk élő nemzetekkel. Ehhez nagyban kell megváltoznunk gondolkodásban, lélekben.

Június 4. egyúttal a nemzeti összetartozás napja is. Erre is emlékezünk szerte a Kárpát-medencében. A Magyarok Világszövetsége, Balassagyarmat városa, civil szervezetek, Kárpátmedencei Szentkorona Körök, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya a leírtak szellemében nagyszabású eseménysorozatot indít jünius 4-5-6.-án, melyre ezúttal szeretné felhívni az önkormányzatok figyelmét, egyben felkérni Önöket az eseményekbe való bekapcsolódásra.

Az egyik ilyen esemény a Szent Korona másolatának az Ipoly folyón való leúsztatása Esztergomba Szklenár Tamás kajakos által. Hogy az Ipoly folyó mely szakaszán, milyen időpontban lesz, az a mellékelt táblázatban megtekinthető. Június 6-án reggel felfelé evezve a Dunán, a Mária Valéria híd mellett lévő régi kompmegállónál fogják várni ünnepélyes érkezését 9.00 órakor. Innen az ünneplők átvonulnak az esztergomi bazilikába, ahol ez alkalomból ünnepi szentmisét cerebrál 11.00 órakor Dr. Török Csaba C. prépost, plébános, György Ferenc ipolybalogi lelkiatya segédletével a Szent Korona ipolybalogi hű másolata jelenlétében, melyet az érdeklődők már 10.30-tól megtekinthetnek a templomban.

A program folytatásaként délután 13.30 órakor egy 32 képből álló kiállítás megnyitója lesz A Magyar Szent Korona képekben címmel, történeti leírásukkal együtt. A kiállítást megnyitja a szerző, Szeibert András Budapestről. A kiállítási anyag két hétig, június 19-ig lesz megtekinthető. A kiállítás után június 19-én 15.00 órakor Közös kiút keresése címmel egy tanácskozást, beszélgetést tartunk a múzeum helyiségében, melyre szeretettel várjuk mind a magyar, mind a szlovák anyanyelvű érdeklődőket. Reméljük sokan bekapcsolódnak majd ebbe a tanácskozásba, beszélgetésbe.

Kérésünk az önkormányzatok felé az lenne, hogy az Ipoly folyó mentén a megadott időpontban, az egyes szakaszokon az adott településről lenne valaki, vagy valakik, akik egy üdvözlés, fotó erejéig, esetleg egy pár szál mezei virággal köszöntenék kajakos követünket. A találkozókról készült fotókat kérnénk átküldeni a csemadokntv@gmail.com címre. Minden probléma felvetése esetén hívják: Balogh Gábor, +421 907 842267. Ha nem okoz gondot, akkor ki is lehetne hirdetni a helyi hangszóróban mind a vasárnapi, mind a hétfői eseménysorozatot, melyre Pünkösd lévén szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Szíves egyetértésüket és közreműködésüket köszönjük.

A szervezők nevében tisztelettel

Balogh Gábor